Voorkom pech onderweg op vakantie!

Het is het schrikbeeld voor iedere automobilist: een klapband. U verkeert op dat moment in een gevaarlijke situatie, zowel voor uzelf als voor uw medeweggebruikers. Hoe voorkomt u een klapband ? En hoe is de schade door een klapband verzekerd?

Volgens onderzoek uit 2013 van bandenspecialist VACO, rijdt 41% van de automobilisten met tenminste één band die beschadigd of versleten is. Bij 9% komt daardoor zelfs de verkeersveiligheid in gevaar. En volgens de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) wordt ongeveer 1 procent van de ongevallen veroorzaakt door slechte banden. Een van de risico’s van beschadigde banden is dat ze gemakkelijker klappen.

Hoe voorkomt u een klapband?

  1. Controleer regelmatig of uw banden de juiste spanning hebben. Te lage bandenspanning vervormt de band dusdanig dat de lucht erin erg warm wordt, uitzet en een uitweg zoekt. Gevolg: klapband.
  2. Vervang oude banden op tijd. Uw banden slijten waardoor ze niet langer de wettelijke minimale profieldiepte hebben. Ook hebben veel banden droogtescheurtjes, veroorzaakt door zonlicht en ouderdom. Een oude band heeft dus zwakke plekken en kan gemakkelijk klappen bij zware belasting. Als vuistregel geldt dat u uw banden eens in de 5 à 6 jaar vervangt.
  3. Laat uw autoband controleren na een incident, bijvoorbeeld als u een stoeprand heeft geraakt of als u met slippende banden heeft geremd. Het karkas van de band kan dan beschadigd worden en dit verhoogt de kans op een klapband.

Goed opletten!

Meneer Ramaker, klant bij Tinke Assurantiën, is in juni met zijn gezin op vakantie gegaan met de auto en caravan. Vooraf controleert hij alle banden op spanning en slijtage. Onderweg controleert hij bij iedere tankbeurt zijn banden op warmte en spanning, want zo’n caravan trekken over de Franse en Spaanse snelwegen is toch intensief voor auto en band.
Een dag na aankomst in Spanje zag zijn dochter iets tussen de groeven van de autoband zitten. Zij zijn direct naar de dichtstbijzijnde garage gereden om de zelftappende schroef uit de band te laten verwijderen en de band te laten plakken.

9a39348d-e1dc-4b8b-93ab-96655646fd6d 07339702-e8c5-4db8-a982-d6054dbc9387

Het is dus ontzettend belangrijk om de banden van zowel de auto als een eventuele aanhanger of caravan te controleren. Zeker omdat de snelwegen in het buitenland minder vaak en niet zo goed worden schoongemaakt als in Nederland.
Als meneer Ramaker de band niet had gecontroleerd, had hij waarschijnlijk een klapband of een lege band gehad.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.